Psikologjia e Zhvillimit

Arti i rritjes se femijeve

Një manual me shpjegime për çdo gjë që duhet të dini nga shtatezania deri në moshen 6-vjecare për fëmijët.
 
për të lexuar manualin, kliko këtu…
 
_____________
marrë nga unicef.org/albania Sjellja e fëmisë tuaj

Përgjegjësia e prindërve është që ta mësojnë fëmijën të sillet të mirë. Fëmijët më mirë mësojnë nëse i tregoni shembull personal.Ballafaqimi me mllefin

Mllefi është një emocion i fortë. Mund të ketë rezultate destruktive edhe për ju edhe për ata që i doni. Mllefi i pakontrolluar mund të shpjerë deri te fjalosja, keqtrajtimi fizik, sulmi ose deri te vetëlëndimi. Përkundrazi. Nëse e kontrolloni mirë mllefin, ai mund të jetë një emocion i dobishëm, që ju motivon të bëni [...]Adoleshenca 3

Adoleshenca, një sfidë që duhet përballuar  
Përse adoloshentët bien në mësime dhe si mund t’i ndihmojmë ata?Adoleshenca 2

Shpesh herë gjërat nuk funksionojmë siç duam ne: probleme me veten, familjen, miqtë, shkollën apo punën. Herë flasim me dikë, herë heshtim. E provojmë ndryshe: Komunikojmë së bashku. Levizja e fëmijëve 1

Lëvizjet e fëmijëve 0 deri më 12 muaj
 
kliko për të lexuar më tepër këtu…Lëvizja e fëmijëve 2

Lëvizja 1 deri më 4 vjeç
 
kliko për të lexuar më tepër këtu…Adoleshenca

Ç'duhet të dini për adoleshencën?
Adoleshentë llogariten fëmijët të moshës nga 12-21 vjet. Në këtë periudhë, ata kalojnë nëpër shumë ndryshime fizike dhe emocionale. Ndryshimet shpesh janë të dhimbshme dhe ndikojnë duke shkaktuar huti te fëmijët dhe te prindërit. Shumica e fëmijëve gjatë kësaj periudhe do ta kalojnë pubertetin. Gjatë pubertetit, trupi i fëmijës rritet [...]Familja

Familja si një sistem mbështetës për fëmijën
Kur streset grumbullohen dhe ndihma e nevojshme mungon, zhvillimi psikosocial i fëmijëve mund të frenohet dhe shërimi nga traumat të zgjatet ose të dëmtohet. Për ketë arsye, një jetë e gjatë në kushte të vështira është e dëmshme për shërimin e shpejtë nga përvoja traumatike dhe karakterizohet nga një [...]Hidhërimi dhe zija tek fëmijët

Vdekja është një nga përvojat më të vështira, si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Ka disa shprehje që lidhen më këtë ngjarje si : humbja, trishtimi, hidhërimi, zija dhe pikëllimi. Hidhërimi është një dhimbje emocionale kur humbet dikë të dashur dhe zija ( pikëllimi ) është një proçes psikologjik, i cili fillon me [...]