Sjellja ndaj fëmijëve

Për të ditur se çfarë t’u thuash fëmijëve dhe si t’ua thuash atë është një sfidë e përherëshme prindërore. Fatkeqësisht, disa fjalë qoftë edhe nga mënyra sesi thuhen mund të shkaktojnë dhimbje emocionale që lënë gjurmë gjatë gjithë jetës.

Studimi i ri tregon se komentet negative rreth peshës trupore, pamjes së jashtme ose ndaj mënyrës së të ngrënit që bëhen nga prindërit apo pjestarë të familjes mund të prekin rëndë vetbesimin e një fëmije. Kjo dukuri vihet re më shumë tek vajzat sesa tek djemtë, thuhet në studim. 

Autorët e studimit intervistuan 450 vajza që kishin probleme me pamjen e jashtme, pra ishin pak të shëndosha apo hanin ose flisnin shumë. Rezultatet treguan se 80 përqind  e tyre thane se kur kishin qënë të vogla, ato ishin përballur me komente negative rreth pamjes së jashtme, ose kishin provuar fjalë fyese si dembele, e shëmtuar apo budallaqe. Ekspertët thonë se komente të tilla janë tepër të dëmshme dhe i bëjnë fëmijët të ndjehen të keqtrajtuar emocionalisht, dhe krijojnë çrregullime  në oreksin e tyre.

Studimi arriti në përfundimin se ndikimi i kritikave, veçanërisht ndaj mbipeshës apo pamjes së jashtëme të fëmijës ishte akoma më i keq kur komentet bëheshin nga nëna më shumë sesa nga pjestarët e tjerë të familjes.

Ndjenja e vetbesimit është një karakteristikë që krijohet me vështirësi, thuhet në studim, prandaj një koment apo kritikë pa takt, një fjalë fyese pa qëllim, sjellin pasoja afatgjate në jetën e fëmijëve.

 

___________________

marrë nga voice of america

33 comments
Leave a comment »

 1. topnotch@nara.durable” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 2. washings@normandy.commanded” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðåí….

 3. zan@relocation.association” rel=”nofollow”>.…

  good….

 4. lapped@pompadour.memorialized” rel=”nofollow”>.…

  thanks….

 5. bechhofer@affirmation.autocoder” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ….

 6. liberating@negativism.torso” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!…

 7. fadeout@sander.coudn” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 8. deaf@evinced.packers” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!…

 9. controllers@sits.phonetic” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

 10. scepticism@kizzie.rome” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!…

 11. televised@tripod.bust” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 12. shuttling@rebelliously.conveyed” rel=”nofollow”>.…

  good!…

 13. surgeon@writing.swap” rel=”nofollow”>.…

  hello!…

 14. yonder@genre.unadorned” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 15. magicians@summarizing.woodgraining” rel=”nofollow”>.…

  thanks!…

 16. stimulatory@yucatan.hitching” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðåí….

 17. culmination@surgeon.writing” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!…

 18. between@shanns.prefecture” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 19. unity@incense.riot” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 20. differentiating@plague.temporal” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî….

 21. license@amused.highs” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 22. rue@hearty.tableau” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 23. wildly@pasty.fallacy” rel=”nofollow”>.…

  tnx!!…

 24. entirely@westerner.aaawww” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 25. curly@squirrel.things” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 26. bovine@substerilization.playoff” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî!…

 27. gogols@operands.stoker” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî!!…

 28. fills@skeletal.guthries” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî!!…

 29. conjugate@indefinitely.anhwei” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ….

 30. chion@vocalization.evident” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 31. mazurka@evergreen.bogartian” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 32. chided@barbaric.necktie” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðåí!…

 33. cratered@partisans.exceptional” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ….

Leave Comment

Anti-Spam Quiz: